فهرست مطالب

روانشناسی بالینی و شخصیت - سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • هدی پوررضائیان*، فرامرز سهرابی، مهدی پوررضائیان صفحات 1-16
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سایکودراما در درمان پرنده هراسی بود. سایکودراما به عنوان یکی از انواع روان درمانی های بدیع، نخستین بار توسط مورنو در سال 1921 معرفی شد. از این روش عمدتا برای درمان اختلالات روانشناختی با منشا هیجانی مثل افسردگی و مشکلات بین فردی استفاده می شود. در پژوهش حاضر از این روش برای درمان پرنده هراسی که یکی از اختلالات اضطرابی است، استفاده شده است. پژوهش حاضر با این سوال آغاز شد که آیا سایکودراما می تواند در درمان پرنده هراسی موثر باشد.

    روش و ابزار

     در این پژوهش تجربی، ابتدا مشکل پرنده هراسی بر اساس ملاک های تشخیصی DSM IV-TR در مراجع تشخیص، و سپس با استفاده از یک آزمون محقق ساخته و نیز یک آزمون رفتاری همراه با مواجهه ی مراجع با یک پرنده، میزان ترس او مورد سنجش واقع شد. این میزان ترس و تغییرات آن طی دو آزمون دیگر - یکی در اواسط درمان و دیگری در پایان درمان- به صورت کمی در مورد آزمون اول و به صورت کمی و کیفی (میزان ضربان قلب و مشاهده ی تغییرات چهره و رفتار در بیمار) برای آزمون کلامی و رفتاری، بررسی شد. مداخله ی درمانی که در این پژوهش از نوع سایکودراما بود، هشت جلسه ی دو ساعته، هفته ای دو جلسه و در کل یک ماه به طول انجامید.

    یافته ها

     نتایج آزمون محقق ساخته و تغییرات رفتاری مراجع (از جمله کسب توانایی مواجه شدن با پرنده و دست زدن به آن بدون هراس) نشان داد که سایکودراما در درمان رفتار پرنده هراسی موثر بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

     این نتیجه همسو با نتایج پژوهش هایی است که پیش از این تاثیر سایکودراما را در درمان سایر اختلالات روان-شناختی بررسی کرده اند. نتیجه ی پژوهش حاضر نشان می دهد که می توان از سایکودراما برای درمان فوبیای حیوانات نیز استفاده نمود. البته پژوهش های بیشتری با تعداد آزمودنی های بیشتر باید انجام شوند تا درمانگران بتوانند با اطمینان بیشتری از این روش به منظور درمان مراجعانشان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: سایکودراما، پرنده هراسی
  • اکرم برومند*، محمد علی اصغری مقدم، محمد رضا شعیری، فاطمه مسگریان صفحات 17-28

    فاجعه آمیزی به عنوان یک راهکار مقابله ای ناسازگار با درد تاثیرات منفی گسترده ای برسطح سازگاری و نیز کیفیت زندگی روانی اجتماعی بیماران درد مزمن تحمیل می کند. این اثرات منفی، حتی بعد از کنترل افسردگی و اضطراب، پیش بینی کننده مهم وجود افکار خودکشی و شدت افکار مذکور است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین شدت درد و فاجعه آمیزکردن درد با افکار خودکشی و نیز وارسی نقش تعدیل کننده فاجعه آمیزی درد بر رابطه شدت درد و خودکشی در نمونه ای از بیماران مبتلا به درد مزمن است.

    روش

    در این مطالعه 264 بیمار درد مزمن مراجعه کننده به چند درمانگاه خصوصی و دولتی شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس های افکار خودکشی، فاجعه آمیزی درد و شدت درد را کامل کردند. داده های به دست آمده، با رعایت پیش فرض های آماری لازم، با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسه مراتبی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس تحلیل های انجام شده همبستگی های معناداری بین افکار خودکشی با شدت درد (01/0, p<30/0r=) و افکار خودکشی و فاجعه آفرینی (01/0, p<48/0r=) وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نقش تعدیل کننده فاجعه آمیزی درد را در رابطه شدت درد و افکار خودکشی نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    رابطه معنادارای بین شدت درد و افکار خودکشی در بیماران درد مزمن وجود دارد و فاجعه آفرینی می تواند چنین رابطه ای را تعدیل کند. بنابراین جهت کاهش افکار خودکشی علاوه بر کاهش شدت درد، می توان در برنامه های درمانی، تمرکز بر کنترل افکار فاجعه آفرین را پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: درد مزمن، افکار خودکشی، شدت درد، فاجعه آفرینی
  • فیروزه سپهریان آذر*، امید فتاحی صفحات 29-40

    مطالعه حاضر در صدد بر آمده است تا تاثیر آموزش تیپ های شخصیت انیه گرم را بر سازگاری تحصیلی دانشجویان مورد مطالعه قرار دهد. بدین منظور 120 دانشجو با استفاده از نمونه های در دسترس انتخاب شدند و به شیوه کاملا تصادفی در گروه های آزمایشی(60 دانشجو) و کنترل(60 دانشجو) قرار گرفتند و به آزمون سازگاری تحصیلی بیکر و سیریاک قبل و بعد از مداخله پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت شش جلسه یک ونیم ساعته آموزش تیپ های شخصیت انیه گرم را دریافت کردند. این طرح از نوع مطالعه نیمه آزمایشی پیش- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. داده های پژوهش به کمک آزمون های توصیفی و استنباطی از جمله میانگین، انحراف استاندارد، آلفای کرانباخ، تی برای گروه های مستقل و تحلیل کواریانس تحلیل گردیدند. نتایج تحلیل آزمون تی بر تفاضل نمرات پیش و پس آزمون و تحلیل کواریانس نشان داد، بین گروه آزمایش و کنترل در میزان سازگاری تحصیلی تفاوت معنی داری وجود دارد. یافته های به دست آمده نشان داد که آموزش تیپ های شخصیت در انیه گرم بر سازگاری تحصیلی دانشجویان موثر می باشد.

    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، تیپ های شخصیت، انیه گرم
  • مهدی اسکندری، بهمن بهمنی*، فریبا حسنی، علی اصغر دادخواه، مائده نقییایی صفحات 41-50

     این مطالعه با استفاده از شیوه نیمه آزمایشی بصورت طرح پیش آزمون - پس آزمون و به منظور بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی وجودگرا در افسردگی والدین فرزندان مبتلا به سرطان انجام گردید.

    روش کار

    برای این منظور 30 والد (24 تا 54 ساله) دارای فرزند مبتلا به سرطان از بین والدین داوطلب مراجعه کننده به بیمارستان محک انتخار و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و شاهد گمارده شدند. قبل از مداخله درمانی، هر دو گروه با آزمون افسردگی بک- II (1996) مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایشی در دوازده جلسه 90 دقیقه ای گروه درمانی شناختی وجودگرا که به صورت 2 جلسه در هفته اجرا گردید شرکت نمودند، ولی در گروه شاهد هیچ گونه مداخله رسمی روانشناختی انجام نگرفت. در پایان مداخله، هر دو گروه مجددا با آزمون مذکور مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS برای اجرای آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاکی از وجود تفاوت معنی دار در میزان افسردگی دو گروه به نفع گروه آزمایش (01/0>p) بود.

    نتیجه گیری

    گروه درمانی شناختی وجودگرا می تواند در کاهش افسردگی والدین فرزندان مبتلا به سرطان موثر باشد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی وجودگرا، افسردگی، والدین فرزندان مبتلا به سرطان
  • زیبا برقی ایرانی*، مهناز علی اکبری دهکردی، حسین زارع، احمد علی پور، غلامعلی شهیدی صفحات 51-60

    بیماری پارکینسون نوعی اختلال تحلیلبرنده سیستم عصبیمرکزی در سالمندان است پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه علی ادراک بیماری، پیروی دارویی و کیفیت زندگی در سالمندان مبتلا به بیماری پارکینسون اجرا شد. روش پژوهش در این مطالعه علی - همبستگی، جامعه آماری را کلیه بیماران سالمند مبتلا به پارکینسون تشکیل میدادند که 100 نفر از بیماران به عنوان نمونه با روش نمونه گیری در دسترس، از میان آنها انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری مورد استفاده در این پژوهش عبارتند از: 1) پرسشنامه دموگرافیک(محقق ساخته) 2) مقیاس 4) پرسشنامه پیروی دارویی . نتایج (Brief IPQ) کیفیت زندگی 3) پرسشنامه ادراک بیماری حاکی از ارزیابی الگوی رابطه پیشنهادی با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری است و تحلیلها نشان دادند که داده ها به خوبی با مدل از لحاظ شاخصهای برازندگی، برازش دارند و پیروی دارویی (r=0/ تحلیل نشان داد که ادراک بیماری (95 .(CFI =0/ و 91 IFI=0/91) با کیفیت زندگی در سالمندان مبتلا به پارکینسون رابطه مستقیم دارد ولی بین ادراک (r=0/86) بیماری و پیروی دارویی رابطه مستقیمی وجود ندارد .بنابراین می توان نتیجه گیری کرد سلامتی دارای ابعاد متعددی است که بر کیفیت زندگی موثر می باشد و از طرفی عوامل روانشناختی چون ادراک بیماری و پیروی دارویی و کیفیت زندگی با هم رابطه دارند . به طوری که عوامل روا نشناختی روی کیفیت زندگی اثر م یگذارند که می توانند موجب مشکلات بهداشتی و بیماری در سالمندان مبتلا به پارکینسون گردد.

    کلیدواژگان: ادراک بیماری، پیروی دارویی، کیفیت زندگی، بیماری پارکینسون
  • محسن گل پرور*، امین برازنده، زهرا جوادیان صفحات 61-74

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه پنج عامل بزرگ شخصیت با باور به دنیای عادلانه و ناعادلانه و باورهای جبران عدالت انجام شد. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان پسر متوسطه بودند که از میان آن ها 196 نفر به شیوه ی تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (گلدبرگ، 1992)، پرسشنامه باوربه دنیای ناعادلانه (دالبرت و همکاران، 2001)، پرسشنامه باور به دنیای عادلانه (ساتون و داگلاس، 2005) و پرسشنامه باور های جبران عدالت (گل-پرور واثقی، 1390الف) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل داده ها، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به کار رفت. یافته ها نشان داد روان رنجو خویی و وظیفه شناسی دارای توان پیش بین معنادار برای باور به دنیای عادلانه برای خود، روان رنجور خویی دارای توان پیش بین معنادار برای باور به دنیای ناعادلانه و باورهای جبران فعال عدالت، و توافق پذیری دارای توان پیش بین معنادار برای باورهای جبران منفعل عدالت هستند.

    کلیدواژگان: عامل بزرگ شخصیت، باور به دنیای عادلانه، باور به دنیای ناعادلانه، باورهای جبران عدالت، دانش آموزان پسر
  • مهدیه ملیانی، عباس علی اللهیاری*، پرویز آزادفلاح، علی فتحی آشتیانی، آزاده طاولی صفحات 75-86

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت و درمان شناختی رفتاری بر نشانه های پیش بین عود در مبتلایان به افسردگی اساسی عود کننده انجام شده است. این پژوهش از نوع طرح های پیش آزمون- پس آزمون است که بدین منظور 40 فرد مبتلا به افسردگی عود کننده انتخاب و به تصادف در دو گروه درمان شناختی رفتاری گروهی و درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت اختصاص داده شدند. کلیه آزمودنی ها بواسطه پرسشنامه های: سیاهه افسردگی بک- II، مقیاس نگرش های ناکارآمد، مقیاس پاسخ های نشخواری، مقیاس رضایتمندی از خود در پیش و پس از مداخله مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل نتایج بواسطه آزمون تحلیل آماری کوواریانس تک متغیره و چند متغیره نشان داد که درمان شناختی رفتاری نشانه های باقیمانده افسردگی و نگرش های ناکارآمد در مبتلایان به افسردگی اساسی عود کننده را بیشتر از درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت پس از اختتام درمان کاهش می دهد حال آن که درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت نشخوار ذهنی، واکنش پذیری شناختی و رضایتمندی از خود در مبتلایان به افسردگی اساسی عود کننده را بیشتر از درمان شناختی رفتاری پس از اختتام درمان کاهش می دهد در آخر پیشنهاد می گردد که با تلفیق دو شیوه درمانی، درمان شناختی رفتاری و درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت، برای مبتلایان به افسردگی اساسی می توان پیش بین های عود را بطور قابل ملاحظه ای کاهش داد.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت، درمان شناختی رفتاری، افسردگی اساسی عود کننده، نشانه پیش بین عود
  • نسرین احمدی*، فخرالسادات قریشی راد صفحات 87-98

    اختلالات شخصیت به ویژه اختلالات شخصیت دسته ب یکی از مهمترین مشکلات اجتماعی و پزشکی است. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک های فرزند پروری و شناخت نقش آنها در افراد با رگه های اختلالات شخصیت دسته ب بود. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی (همبستگی) می باشد . نمونه آماری شامل 476 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بود که 351 نفر آنان دارای رگه های اختلالات شخصیت دسته ب بودند و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند . ابزار های طرح واره های ناسازگار ،(MCMI-III) پژوهش شامل پرسشنامه های چند محوری بالینی میلون و ادراک از شیوه های فرزند پروری بامریند بود. برای تجزیه (YSQ-SF) اولیه یانگ-فرم کوتاه و تحلیل داده ها، از همبستگی پیرسون و رگرسیون لوجستیک استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین طرح واره های ناسازگار اولیه و سبکهای فرزند پروری رابطه معناداری وجود دارد. همچنین طرح واره های استحقاق، وابستگی، ایثار، و گرفتار به طور معناداری احتمال ابتلا به اختلالات شخصیت دسته ب را پیش بینی کردند. در این مطالعه نشان داده شد که افراد با رگه های اختلال شخصیت دسته ب از طرح واره های ناسازگار اولیه رنج میبرند و سبکهای فرزند پروری آنها ناسازگارند.

    کلیدواژگان: ختلالات شخصیت دسته ب، طرح واره های ناسازگار اولیه، سبک های فرزند پروری
  • ایران داودی*، طیبه عشرتی، یدالله زرگر، اسماعیل هاشمی شیخ شبانی صفحات 99-116

    هدف پژوهش حاضر طراحی، آزمون و اصلاح مدلی برای درک روابط برخی عوامل روان شناختی خطرزا و محافظت-کننده آمادگی اعتیاد بود. این پژوهش از مدل معادلات ساختاری برای بررسی روابط میان شیوه های فرزندپروری و آمادگی اعتیاد با میانجی گری متغیرهای نوجویی، راهبردهای مقابله و مشکلات رفتاری استفاده نمود. نمونه آماری شامل 572 (328 پسر و 244 دختر) دانش آموز سال سوم دبیرستان های مشهد بود که به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه شیوه های فرزندپروری، سیاهه سرشت و منش، مقیاس خود گزارشی مشکلات رفتاری نوجوانان، پرسشنامه مقابله با شرایط استرس زا و مقیاس آمادگی اعتیاد ایرانی بود. از نرم افزار AMOS-16 برای ارزیابی مدل پیشنهادی استفاده شد. نتایج نشان می دهد مدل نهایی که با حذف مسیرهای غیر معنی دار و همبسته کردن چند خطا به دست آمد، از شاخص های برازندگی مطلوبی (CFI=0/90, RMSEA=0/07) برخوردار است. در مجموع، اکثر روابط مفروض بین متغیرها معنی دار بودند، اما اکثر مسیرهای مفروض میان شیوه فرزند پروری سهل گیر با سایر متغیرها معنی دار نبود. با توجه به ضرایب استاندارد، راهبردهای مقابله هیجان مدار، مسئله مدار، اجتنابی و مشکلات رفتاری به ترتیب بیشترین اثر را بر آمادگی اعتیاد دارند. مضامین بالینی و کاربردی نتایج و مدل ارایه شده در پژوهش حاضر به تفضیل مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، نوجویی، مشکلات رفتاری، راهبردهای مقابله، آمادگی اعتیاد
  • نجمه مهدی زاده*، علی اکبر سلیمانی، علی فتحی آشتیانی صفحات 117-126

    هدف پژوهش حاضر تعیین تفاوت های مربوط به عملکرد ازدواج و تعارض زناشو یی در ب ین زوجین دارای عضو معتاد بوده است که به دنبال زوج درمانی رفتاری ایجاد شده اند . بد ین شهر مشهد (T.C) منظور 30 زوج (60 نفر) از بین مراجعه کنندگان مرکز اجتماع درمان مدار به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به صورت تصادف ی در دو گروه آزما یش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 60 دقیقه ای زوج درمانی رفتاری به صورت هفتگ ی دریافت کردند، گروه کنترل هیچ مداخله مشخصی دریافت نکردند. در این پژوهش بر ای جمع آوری داده ها در دو مرحله پ یش آزمون و پس آزمون ، از پرسشنامه های عملکرد استفاده شد. نتایج آزمون آماری یومن ویتن ی(در (MCQ) و تعارضات زناشویی (MFAI) ازدواج مورد مقیاس ها با توزیع غیر نرمال) حاکی از تفاوت معنادار دو گروه کنترل و آزما یش در متغیر های عملکرد ازدواج و تعارضات زناشویی بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که آموزش زوج درمانی رفتاری به طور معناداری بر بهبود عملکرد ازدواج و کاهش تعارضات زناشو یی را در عملکرد ازدواج و (P<0/ موثر بوده و زوج ین در گروه آزما یش افز ایش معنادار ی(05 را در تعارضات زناشویی نشان دادند. به طور کل ی نتا یج (P<0/ همچنین کاهش معناداری(05 پژوهش حاضر حاکی از آن است، زوج ین ی که زوج درمان ی رفتار ی دریافت کرده اند در مقایسه با زوجینی که ای ن درمان را در یافت نکرده اند از عملکرد ازدواج بهتر و تعارض زناشویی کمتری برخودار می باشند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی رفتاری، عملکردازدواج، تعارضات زناشویی، اعتیاد
  • رسول روشن چسلی*، صدیقه میرزایی، امیر نیک آذین صفحات 129-140

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اعتبار و پایایی مقیاس چند بعدی رضایت جنسی زنان در زنان ایرانی صورت گرفته است. (SSSW) طرح پژوهش توصیفی بوده و 628 نفر زنان متاهل دانشجو بر اساس نمونه گیری در دسترس به عنوان پرسشنامه اصلی و از شاخص (SSSW) انتخاب شدند. از مقباس رضایت جنسی زنان مقیاس ،(LWMAT) پرسشنامه سازگاری زناشویی لوک والاس ،(FSFI) عملکرد جنسی زنان و مقیاس افسردگی ، اضطراب و (ISS) مقیاس رضایت جنسی ،(FSDS) پریشانی جنسی زنان به منظور بررسی اعتبار همگرا و واگرا استفاده گردید. (DASS- استرس (21 و هیچ یک از سوالات (RMSEA= 0/ تحلیل عاملی مدل 5 عاملی پرسشنامه را تایید کرد (08 با ابعاد م شابه (SSSW) حذف نشد. همبستگی ابعاد پنج گانه پرسشنامه رضایت جنسی زنان در پرسشنامه های دیگر متوسط تا قوی و معنادار بود. ضرایب آلفای کرونباخ برای نمره کل 0 بدست آمد که قابل قبول بودند همچنین / 0 تا 91 / 0 و برای ابعاد آن از 82 / پرسشنامه 96 0 بدست آمد. / 0 تا 97 / ضرایب باز آزمایی برای نمره رضایت جنسی و ابعاد آن 73 با داشتن وی ژگی های مثبتی همچون (SSSW) به طور کلی پرسشنامه رضایت جنسی زنان ساختار چندبعدی و تاکید بر پریشانی و رضایت جنسی، از و ویژگی های روانسنجی مناسب در نمونه ای از زنان ایرانی برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: مقیاس رضایت جنسی زنان، رضایت جنسی، پریشانی جنسی، اعتبار، پایایی
  • سهیلا قمیان*، لیلا حیدری نسب صفحات 141-158
    هدف

     پژوهش حاضر بررسی مقدماتی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه سنجش معنو ی ت در بین دانشجویان دانشگاه های تهران، شه ید بهشت ی و علامه طباطبا یی بوده است . (SAI)

    روش

    شیوه انجام تحقیق شامل دو مرحله بوده است. در مرحله اول، ابتدا آزمون توسط ی ک متخصص زبان انگلیسی و یک روان شناس ترجمه شد . پس از مقا یسه ترجمه ها و انجام اصلاحات لازم، این نسخه بازبینی شد و در نهایت پرسش نامه نهایی آماده گردید. سپس برای بدست آوردن آلفای اولیه آزمون بر نمونه او لی ه شامل 52 نفر اجراشد و ضرا یب آلفا در اجرای اول(آزمون) و اجرای دوم(باز آزمون)، به فاصله 15 روز محاسبه گرد ی د. همچن ین ضرایب همبستگی آزمون- باز آزمون در دو بار اجرا محاسبه گردی د. سپس در مرحله دوم، اجرا شد. در این پژوهش از پرسش نامه های سنجش (N= آزمون بر روی نمونه اصلی (312 معنویت، سوگیری مذهبی شمس، سبک های دفاع ی، کیفی ت زندگ ی و افسردگ ی بک استفاده 0) به /70 -0/ 0) و در اجر ای دوم (96 /64-0/ گردید. ضرایب آلفا، به ترتیب در اجرای اول (96 0 بدست /72 -0/ دست آمد. همچنین ضرایب همبستگی آزمون- باز آزمون در دو بار اجرا 91 آمد. نتایج اعتبار محتوا به طور قابل قبولی گزارش گردید. در رابطه با اعتبار سازه، همبستگ ی مثبت و معناداری بین خرده مقیاس های این پرسش نامه بدست آمد. هم چنین نتایج مناسبی از اعتبار همزمان به دست آمد. علاوه بر این بین زنان ومردان از لحاظ همه خرده مق ی اس های معنویت (به جز خرده مقیاس بزرگ منشی)، تفاوت معنادار ی مشاهده گرد ی د. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که پرسش نامه ی سنجش معنویت از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: معنویت، پرسش نامه سنجش معنویت، ویژگی های روان سنجی
  • محمدرضا نائینیان*، امیر نیک آذین، محمدرضا شعیری صفحات 159-172

    پژوهش حاضر بررسی ساخت عاملی، اعتبار و پایایی پرسشنامه سلامت عموم ی 28 سوا لی در دانش آموزان دبیرستانی ایرانی را مدنظر قرار داده است. پژوهش حاضر پی رو (GHQ-28) طرحی از نوع توصیفی بوده و 1497 نفر (789 نفر دانش آموزان دختر و 708 نفر دانش آموزان پسر) از دانش آموزان مقطع دبیرستان شهرستان های قم، دامغان و بجنورد بر اساس به عنوان (GHQ- شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. از پرسشنامه سلامت عمومی (28 و مقیاس بهزیستی شخصی (GAD- پرسشنامه اصلی و از مقیاس 7 سوالی اضطراب فراگیر (7 به منظور بررسی اعتبار همگرا استفاده گرد ی د. نتا یج تحلی ل (PWI-SC) نسخه دانش آموزان عاملی اکتشافی و موازی نمای انگر سه عامل بود که 36.36 درصد وار ی انس را در نمرات پرسشنامه سلامت عمومی پیش بینی می کردند. شاخص های حاصل از تح لی ل عام لی تایی دی مدل سه عاملی حاکی از برازش خوب مدل بود و در مجموع 8 سوال پرسشنامه حذف گردی د. همبستگی ابعاد سه گانه پرسشنامه سلامت عمومی 20 سوالی با ابعاد مشابه در پرسشنامه اصلی در حد قوی و معنادار، با پرسشنامه بهزیستی شخصی در حد متوسط و با پرسشنام ه اضطراب فراگیر در حد قوی (برای بعد افسردگی در حد متوسط) و معنادار بود. ضرایب آلفای کرونباخ برای ابعاد و نمره کل پرسشنامه قابل قبول بودند و ضرایب باز آزمایی در حد قو ی با سه بعد با نام های سرزندگی و (GHQ- بدست آمد. پرسشنامه سلامت عمومی 20 سوالی (20 انرژی، اضطراب و علایم جسمانی و افسردگی بدست آمد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه سلامت عمومی، سرزندگی و انرژی، اضطراب، علایم جسمانی، اعتبار، پایایی
  • چنگیز رحیمی* صفحات 173-188

    پرسشنامه افسردگی بک احتمالا رایج تر ین پرسشنامه خود -گزارش ده ی است که بر ای سنجش افسردگ ی در دانشجو یان استفاده می شود . هدف از انجام ای ن پژوهش بررس ی خصوصیات روانسنجی این پرسشنامه و ارتباط آن با جنسیت و سطح تحص یلات و مقایسه شدت و نوع علایم در گروه بزرگی از دانشجویان ایرانی است. به این منظور تعداد 2260 نفر 66 % دختر و / از دانشجویان دوره های کارشناس ی و کارشناس ی ارشد دانشگاه ش یراز (8 %33/2 پسر) این پرسشنامه را تکمیل کردند. بر ای محاسبه پای ایی پرسشنامه از روش های دوباره سنجی و ثبات درونی و برای تعیین روایی از روش های روایی همزمان و روش تحلی ل عاملی استفاده شد . بر ای مقلیس ه می زان افسردگ ی دانشجو یان دختر و پسر و هم چن ین مستقل استفاده شد . در مرحله t دانشجویان دوره کارشناسی و کار شناسی ارشد از آزمون بعد نوع علایم افسردگی در دانشجویان در ارتباط با جنسیت و سطح تحصیلات بررس ی شد . و در طول زمان از (α=0/ نتایج نشان داد پرسشنامه افسردگی بک- 2 از ثبات داخلی بالا (87 برخوردار بود. اجراء همزمان این آزمون با پرسشنامه سلامت (r = 0/ پایایی قابل قبولی (73 عمومی 28 سوالی و مقیاس افسردگی اضطراب و استرس 21 سوالی نشان داد این آزمون از روایی همزمان خوبی برخوردار است. انجام تحلیل عامل برای کل آزمودنی ها وجود عامل های شناختی-عاطفی و جسمی را نشان داد. روش تحلیل عامل برای دانشجویان دختر و پسر به تفکیک انجام شد. از نظر میزان افسردگی، بین دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنادار نبود اما دانشجویان دوره کارشناسی نسبت به دانشجو یان دوره کارشناس ی ارشد بطور معنادار ی نمرات بالاتری کسب کردند. هم چنین دانشجویان الگوهای متفاوتی از علایم را نشان دادند. در مجموع یافته های این پژوهش روایی و پایایی قابل قبول آزمون افسردگی بک - 2 در دانشجویان ایرانی را نشان داد. الگوی نوع علایم در دانشجویان دختر و پسر متفاوت و شدت علایم افسردگی با سطح تحصیلات دانشجویان ارتباط داشت.

    کلیدواژگان: پرسشنامه افسردگی بک - 2، پایایی، روایی، دانشجو
  • محمدعلی اصغری مقدم*، محمد رضا شعیری صفحات 191-200

    استفاده از روش های معناداری آماری در تعیین اثربخشی درمان های روان شناختی امری است رایج اما دارای محدودیتهایی. در واقع وجود تفاوت های معنادار آماری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه درمانی، ضرورتا به معنی برخورداری بیماران درمان شده از عملکرد موفقیت آمیز در زندگی واقعی نیست. بدین خاطر استفاده از روش هایی ضرورت دارد که ضمن عبور از محدودیت های اجتناب ناپذیر روش های آماری، مکمل آزمون های معناداری آماری بوده و نتایج دقیق تری از اثر بخشی درمان های روان شناختی را آشکار سازند. یکی از این روش ها، روش معناداری بالینی تغییرات است. دراین روش گفته می شود که اگر در پایان درمان، بیماری از گروه "افراد دارای بدکارکردی به دلیل بیماری" به گروه "افراد دارای کارکرد طبیعی" تغییر وضعیت داده باشد، می توان او را به عنوان فردی که به سطح تغییرات معناداری بالینی دست یافته است، طبقه بندی کرد. مقاله حاضر با توجه به این رویکرد، یکی از این روش ها ، یعنی روش جاکوب سن و تراکس ‍[1] را، به دلیل سادگی و مشهورتر بودن، مطرح ساخته و در عین آموزش شیوه محاسبه آن، معیارهای تصمیم گیری و نیز محدودیت های این روش را برای متخصصین بالینی آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: معناداری آماری، معناداری بالینی
|
  • Hoda Pourrezaian*, Faramarz Sohrabi, Mehdi Pourrezaian Pages 1-16
    Introduction

    Psychodrama is one of the psychotherapy methods in which drama techniques are used to treatment of many psychological disorders. This method was introduced by J. L. Moreno at 1921. Psychodrama is now used to treatment of disorders with emotional bases such as depression and interpersonal problems. Though in this research, researchers have used psychodrama to treat the Bird phobia as an anxiety disorder. The main aim of the present research was testing the effectiveness of psychodrama for treatment of Bird phobia. The research started with this important problem that whether psychodrama can be effective for treatment of Bird phobia. This experimental research has tried to answer the mentioned problem.

    Method

    Bird phobia was initially diagnosed in the patient using criteria of DSM IV-TR, then rate of the patient's fear was measured by a researcher-made test and a behavioral test –patient's encounter with a bird. This rate of the patient's fear and its changes was checked two times again and analyzed quantitative and qualitative. Duration of the treatment program lasted eight sessions (2 hours per session) and generally a month.

    Findings

    Results of the tests and changes in the patient's behaviors (touching the bird without symptoms of anxiety) showed that psychodrama was effective to treatment of the patient.

    Conclusion

    This result is similar to former researches that studied the effectiveness of psychodrama on treatment of other psychological disorders. The result of this research shows that psychodrama can be used to treatment animal’s phobia too. Although more researches with more subjects must be done. This work helps psychotrapists to use psychodrama techniques with more certainty.

    Keywords: Psychodrama, Ornithophobia
  • Akram Boroumand*, Mohammad Ali Asghari Moghaddam, Mohammad Raza Shaeiri, Fatemeh Mesgarian Pages 17-28
    Introduction

    catastrophizing, a maladaptive pain coping strategy has a negative impact on patients’ psychosocial well-being and can predict suicidal ideations even after controlling for depression. The purpose of this study is to investigate the relationships between pain severity with suicidal ideation and to examine the moderating role of catastrophizing on the relation between pain severity and suicidal ideation in chronic pain patients.

    Method

    Using a convenience sampling method, 264 chronic pain patients were recruited from several public and private pain clinics in Tehran. These patients completed a number of questionnaires measured suicidal ideation, catastrophizing and pain severity. The collected data were analysed, using Pearson correlation and multiple regression analysis.

    Results

    There were significant and positive correlations between suicidal ideation with pain severity (r=0.30, p<0.01) and with catastrophizing (r= 0.48, p< 0.01). The result of multiple regression analysis indicates catastrophizing has a moderating role in the relationship between pain severity and suicidal ideation.

    Discussion

    Our results suggest that pain severity is associated with increased risk of suicidal ideation and catastrophizing moderates the association between pain severity and suicidal ideation. This finding highlights the need for pain self-management programmes that controlling both pain severity and catastrophizing.

    Keywords: chronic pain, suicide ideation, pain severity, catastrophizing
  • Firouzeh Sepehrian Azar*, Omid Fatahy Pages 29-40

    The purpose of this study was to examine the efficacy of enneagram personality types teaching on educational adjustment. To achieve our aim, first, 120 available students were assigned to experimental (60 students) and control groups (60students). Then, the Baker & Syriak of educational adjustment questionnaire was administered to subjects. Experimental group received enneagram of personality training for six weeks of 1/30 hours. The research method of this study was quasi-experimental, pretest – posttest randomized group design. Finally educational adjustment questionnaire was administrated the 2 groups again. Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including mean, standard deviation, Cronbach, t test, and Analysis of co-variance. Analysis of the data submitted to t test, and Analysis of co-variance indicated significant differences between the control vs., experimental group as for as the level of educational adjustment. The result of this study shows that enneagram training has positive effects on educational adjustment.

    Keywords: Enneagram, Personality types, Educational adaptation
  • M Eskandari, B Bahmani*, F Hasani, A.A Dadkhah, M Naghiyayee Pages 41-50

    This Study used a semi experimental method as the pretest – posttest and to evaluate the effectiveness of cognitive-existential therapy on depression of parent with children having cancer.

    Methods

    For this purpose 30 parents with children having cancer (24 to 54 years old) were divided randomly into experimental and control groups. Both groups were evaluated with Beck depression Inventory–II (1996), before the intervention. The experimental group received group cognitive-existential therapy in 12 sessions, each lasting 90 minutes (2 sessions per week), but no psychological intervention was applied in control group. At the end of intervention, both groups were reassessed. Data using SPSS software for statistical analysis of covariance test were analyzed. Results indicate significant differences in rates of depression between the two groups in favor of experimental group.

    Conclusion

    cognitive-existential therapy can be effective in reducing depression in parent of children with cancer.

    Keywords: group cognitive, existential therapy, depression, parent with children having cancer
  • Z Barghi Irani*, M Aliakbari Dehkordi, H Zare, A Alipour, G.A Shahidi Pages 51-60

    Parkinson Disease (PD) is a type of degenerative disorder for central nervous system at old age. The present study is intended to review the effectiveness of Cognitive- Behavioral Therapy (CBT) on quality of life among the old people who suffer from Parkinson disease. In this survey, the methodology was considered as semi- experimental with pre- test and post- test plan along with a control group of statistical population from Parkinson disease patients where the research samples included 100 participants who were chosen by available sampling technique and divided into test and control groups randomly. Research tools include 1) demographic questionnaire, 2) Scale of Quality of Life (Q.O.L), 3) Brief Illness Perception Questionnaire (Brief IPQ), 4) pharmaceutical following questionnaire. Results represent evaluation of proposed relationship model using structure equations modeling and analyses indicated that data were perfectly fit with the model by fitness indicators (IFI= 0.91, CFI= 0.91). Analyses showed that illness perception (r= 0.95) and pharmaceutical following (r= 0.86) have a direct relationship with quality of quality of life among the old people who suffer from Parkinson disease but there is no direct relation between that illness perception and pharmaceutical following. Therefore, it could be concluded that health has various aspects influencing quality of life and psychological factors such as that illness perception and pharmaceutical following as well as quality of life have relationship with each other as psychological factors affect quality of life which cause health problems and illness to old people with Parkinson disease.

    Keywords: Illness perception, Pharmaceutical following, Quality of Life, Parkinson Disease (PD)
  • Mohsen Golparvar*, Amin Barazandeh, Zahra Javadian Pages 61-74

    This research was administered with the aim of investigating the relationship between big five personality factors and belief in an unjust and just world, and beliefs of justice compensation among male students. Research statistical population was the male students of high school, among them 196 persons were selected using simple random sampling. Research instrument were big five personality factors (Goldberg, 1992), belief in an unjust world questionnaire (Dalbert et al, 2001), belief in a just world questionnaire (Sutton & Doughlas, 2005), and beliefs of justice compensation questionnaire (Golparvar & Vaseghi, 2011). Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis. Results revealed that neuroticism and conscientiousness have significant predictive power for prediction of belief in a just world for self, neuroticism have significant predictive power for prediction of belief in an unjust world and active justice compensation beliefs, and agreeableness have significant predictive power for prediction of passive justice compensation beliefs.

    Keywords: big five personality factors_belief in a just world_belief in an unjust world_beliefs of justice compensation_male students
  • Mahdiyeh Melyani, Abas Ali Alahyari*, Parviz Azadfallah, Ali Fathi Ashtiani, Azadeh Tavoli Pages 75-86
    Introduction

    The present study was carried out to examine the effectiveness of Mindfulness based Cognitive therapy versus Cognitive Behavioral therapy on predictors of relapse in recurrent Depression.

    Method

    The study design pre-test - post-test in which 40 patients with recurrent depression who were selected and randomly assigned to either group MBCT and CBT. They were assessed with Beck Depression Inventory – II, Ruminative Responses Scale, Dysfunctional Attitude Scale, Self-Compassion scale at pre - post assessment.

    Results

    The results of MANCOVA and ANCOVA Test supported the effectiveness of Cognitive behavioral therapy on residual depression, dysfunctional attitudes. On the other hand. Mindfulness based cognitive therapy has been proved to be more effective in rumination, cognitive reactivity and self compassion.

    Conclusion

    In sum, it is proposed that combination of CBT and MBCT could be more effective on predictors of relapse in recurrent Depression.

    Keywords: Mindfulness based Cognitive therapy, Cognitive Behavior therapy, recurrent Major Depression, Predictors relapse
  • Nasrin Ahmadi*, F. Ghoreyshi Rad Pages 87-98

    Personality disorders especially personality disorders cluster b is considered as one of the main problems in medical and society problems. The aim of this study is to assess the relationship between early maladaptive schemas and child rearing styles to recognize their role in personality disorders cluster b.
    The method of this research is descriptive and correlation. The population included 476 students of Azarbaijan University of shahid Madani who were selected by random categorical method. The outcome of the research shows that 351 people had personality disorders cluster b traits. Millon Clinical Multiaxial Inventory-III (MCMI-III), Young early maladaptive schemas-short form (YSQ-SF) and Baumrind child rearing styles perception questionnaires were used. Data Analysis was performed by Pearson correlation and Logistic regression.
    There were significant relationship between early maladaptive schemas and child rearing styles. Furthermore entitlement/grandiosity, dependence/incompetence, self-sacrifice and enmeshment/undeveloped self significantly predicted personality disorders cluster b.
    Our study showed that people with personality disorders cluster b traits suffer from high levels of early maladaptive schemas and their child rearing styles are maladaptive

    Keywords: personality disorders cluster b, early maladaptive schemas, child rearing styles
  • Iran Davoudi*, Tayebeh Eshrati, Yadollah Zargar, Esmail Hashemi Sheikh Shabani Pages 99-116

    The purpose of this study was developing, testing and modifying a model to understand the relationships between some psychological risk and protective factors to addiction potential. This study used structural equation modeling (SEM) to evaluate the associations between parenting styles and potential addiction mediated by novelty seeking, behavior problems and coping strategies in a sample of 572 third grade high school students (male: 328, female: 244) in Mashhad, Iran. The participants were selected through multistage random sampling. Data were collected by questionnaires containing, Parenting Style Questionnaire, Temperament and Character Inventory, Coping Inventory for Stressful Situation, Achenbach Youth Self-Report Scale and Iranian Addiction Potential Scale. Amos-16 model program software was applied for structural equation modeling. In general, the modified model had a good fit with the data (CFI = .90, RMSEA = .07) after deleting the coefficients without significance, and considering covariance between some of error variables. The present study found many of the predicted relations between parenting styles and potential addiction mediated by novelty seeking, behavior problems and coping strategies, although the most of purposed paths between permissive parenting style and other variables were not significant. Based on standard coefficients, emotion-oriented, problem-oriented, avoidance-oriented coping strategies and problem behaviors have more effect on addiction potential, respectively. The clinical and applied implications of results and model presented in this study are discussed in details.

    Keywords: Parenting style, Novelty seeking, Behavior problem, Coping strategy, Addiction potential
  • Najmeh Mahdizadeg*, Ali Akbar Solaymani, Ali Fathi Ashtiyani Pages 117-126

    The purpose of this paper is to determine differences related to marriage performance and marital conflicts among couples with one addicted member which are created due to behavioral couple therapy. To this end, 30 pairs (60) of the patients of the Center for Therapeutic Community (TC) in Mashhad were selected using random sampling and were randomly assigned to experimental and control groups. Experimental group received 12 weekly sessions of 60-minute behavioral couple therapy while the control group did not receive any specific intervention. In this study to collect data on pre-test and post-test questionnaires, marriage function (MFAI) and marital conflict (MCQ) were used. Whitney U-test results (in case of non-normal distribution scale) indicate significant differences between control and experimental groups on the variables of marriage and marital conflicts. Comparison of averages showed that training in behavioral marital therapy significantly improves performance and effectively reduces marital conflict, and married couples in the experimental group showed a significant increase (P <0/05) in marriage performance and significant reduction (P <0 / 05) in marital conflicts. In general, the results of this study suggest that couples who have received behavioral couple therapy compared with couples who did not receive this treatment, had better marriage performance and less marital conflict.

    Keywords: Behavioral couple therapy, Marriage performance, Marital conflict, Addiction
  • Rasol Roshan Chesli*, Sedighe Mirzaei, Amir Nikazin Pages 129-140

    The purpose of present study is investigation of the validity and reliability of the multidimensional sexual satisfaction scale for women (SSSW) in Iranian women. In a descriptive design study 628 married women students were selected using available sampling. Sexual satisfaction scale for women (SSSW) as the main questionnaire and the female sexual function index (FSFI), Locke Wallace Marital Adjustment Test (LWMAT), female sexual distress scale (FSDS), Indrx of Sexual Satisfaction Scale (ISS) and Depression, anxiety and stress scale (DASS-21) were used to examine the convergent and divergent validity. Confirmatory Factor analysis confirmed the five factor model of questionnaire (RMSEA = 0.80) and did not remove any of the questions. Correlation Between five dimensions of sexual satisfaction scale for women (SSSW) with the conceptually same dimensions of other questionnaire was moderate to strong and significant. Cronbach's alpha coefficient for the total score was 0.96 and for dimensions it was 0.82 to 0.91 which were acceptable. Test-retest coefficient for the sexual satisfaction score and its dimensions ranged from 0.73 to 0.97. In general, sexual satisfaction scale for women (SSSW) with good features such as multidimensional structure and emphasis on sexual distress as same as sexual satisfaction has an appropriate psychometric properties in Iranian women population.

    Keywords: Sexual satisfaction scale for women (SSSW), Sexual satisfaction, Sexual distress, Validity, Reliability
  • Soheila Ghomian*, Leila Heydarinasab Pages 141-158

    The aim of this study was to evaluate the preliminary psychometric properties of Spirituality Assessment Inventory (SAI) at the Universities of Tehran, Shahid Beheshti and Allameh Tabatabai. Research has been conducted in two stages: In the first stage, the test was translated into English by an English language specialist and a psychologist. After comparing translations, revisions were made and ultimately the final questionnaire was prepared. Then, to get an early alpha, the test conducted on the initial sample (including 52 children) and alpha coefficients were calculated for the first (test) and second run (retest) within 15 days. Also, the test - retest correlation coefficient was calculated at two times. In the second stage, the test was performed on the original sample (N=312). In this study, Spiritual Assessment Inventory, Shams Bias Religious Questionnaire, Adult Personality Well- Being Index and Beck Depression Inventory, were used. Alpha coefficients obtained in the first run (0/96-0/64) and in the second run (0/96-0/70). Also, the test - retest correlation coefficient at two times was obtained 0/ 91- 0/72. Content validity results were reported as acceptable. Regarding the construct validity, significant positive correlations between the subscales and concurrent validity of the questionnaire were obtained. Also good results for the concurrent validity were obtained. Moreover, there was no significant difference between men and women in terms of spirituality in all subscales (except for Grandiosity subscale).

    Conclusion

    The overall, results indicate a good reliability and validity of Spirituality Assessment Questionnare.

    Keywords: Spirituality, Spirituality measurement questionnaires, Psychometric properties
  • Mohamad Reza Naeinian*, Amir Nikazin, Mohamad Reza Shairi Pages 159-172

    Investigation of Factor structure, validity, and reliability of general health questionnaire (GHQ) in Iranian adolescents was the purpose of present study. Study design was descriptive and 1497 high school students (789 girls and 708 boys) from Qom, Damghan, and Bojnoord cities were selected using cluster sampling. General Health Questionnaire (GHQ) as the main questionnaire, and General Anxiety Index (GAD-7) and Personal Wellbeing Index- School Children (PWI-SC) were used to assess convergent validity. Results of explanatory and parallel factor analysis revealed three factors predicting 36.36 present of variance in scores of general health questionnaire. Indexes of confirmatory factor analysis showed good fitness of three-factor model and in general 8 questions were removed. Correlation between three dimensions of 20 item general health questionnaire with main questionnaire was strong and significant, with GAD-7 was moderate and with PWI-SC was strong (moderate for depression dimension). Cronbach's alpha value for dimensions and total score of questionnaire were acceptable and test-retest coefficients were strong. 20 items general health questionnaire with vitality and energy, anxiety and somatic symptoms, and depression was obtained.

    Keywords: General health questionnaire, Vitality, energy, Anxiety, Somatic symptoms, Depression, Validity, Reliability
  • Changiz Rahimi* Pages 173-188

    The Beck Depression Inventory is probably the most widely used self-report questionnaire for measurement of depression in university students. This study aimed to evaluate the psychometric characteristics of BDI-II and to detect its relation with sexuality and level of education and comparison of severity and type of symptoms in a large Iranian student sample .A sample of 2260 undergraduate and graduate students (66.8% female, 33.2% male) at the University of Shiraz completed BDI-II. We examined the reliability (internal consistency, test-retest) and validity (concurrent, factor analysis) of BDI-II. Then, we compared the rate of depression using independent t-test in male and female students and also in graduate and undergraduate students. In next step, type of depression symptoms in students was analyzed in relation to sexuality and education. The results showed that internal consistency was high (Cronbach's alpha=0.87) and it had an acceptable consistency during the time (r=0.73). The concurrent validity of the BDI-II was supported by positive correlations with different measures (GHQ-28, DASS-21). Factor analysis produced a two-factor solution including cognitive-affective and somatic dimensions for the total sample. The data were also analyzed for sex differences in the factor structure. The difference between boys and girls was not significant but undergraduate students had significantly higher scores than graduate students in BDI-II. Also, students represented various patterns of symptoms. In general, the findings supported the validity and reliability of the BDI-II in an Iranian student sample. The expression of depressive symptoms in Iranian male and female students was different. The severity of depression in students was in relation with the level of education.

    Keywords: The Beck Depression Inventory-II, Validity, Reliability, Student
  • M.A Asghari Moghaddam*, M.R Shairi Pages 191-200

    Statistical significant methods are usually used to evaluate the effectiveness of the psychological treatments however, these methods have a number of inherent limitations. In fact, significant differences between the pre-treatment and post-treatment scores of patients per se do not necessarily indicate that the patients have reached the level of successful performance in their real life. Thus, those methods are required which supplement statistical significance tests and reflect more precise results of psychological treatments effectiveness in addition to pass inevitable limitations of statistical methods. One of these methods is clinical significance of the treatment changes. Based on this method, a change in therapy is clinically significant if a patient moves from “dysfunctional group due to disease” to the “functional group” during the course of the treatment. This paper will discuss the Jacobsen and Traux method due to its simplicity and fame. Also, it will show how to calculate the clinical significance change and finally indicates decision making criteria and limitations of the method for clinical psychologists.

    Keywords: Statistical significance, Clinical significance